Danas se često može pročitati da nešto „povećava rizik od raka“. Pominju se određene namirnice, velika izloženost sunčevim zracima, starenje i mnogi drugi faktori, što kod mnogih izaziva osećaj bespomoćnosti.
Ipak, istraživanja pokazuju da i previše i premalo određenog nutrijenta može povećati rizik od raka debelog creva i drugih vrsta raka. Reč je o gvožđu, a naučne studije pokazuju da njegov nivo može imati važnu ulogu u razvoju raka.
Naučni rad iz 2022. pokazuje da višak gvožđa može povećati rizik od raka pluća i debelog creva budući da višak gvožđa može može da podstakne rast tumora. S druge strane, rad iz 2021. godine povezuje nedovoljan unos gvožđa s razvojem raka debelog creva.
„Višak gvožđa može povećati rizik od raka debelog creva zbog njegovog uticaja na proliferaciju tumorskih ćelija“, pojašnjava gastroenterolog dr Džejms Koks. Kolorektalna hirurškinja, dr En Mongvi, dodaje da prekomerne količine gvožđa mogu doprineti oksidativnom stresu i oštećenju DNK, lipida i proteina, što može izazvati razvoj raka.
S druge strane, premalo gvožđa može oslabiti imunitet. „Imuni sistem zavisi od gvožđa kako bi normalno funkcionisao“, ističe dr Mišele Hjuz, dodajući da nedostatak gvožđa može ometati sposobnost tela da prepozna i uništi ćelije raka.
Količina gvožđa potrebna svakom pojedincu može zavisiti od starosti, faze menstrualnog ciklusa i navika u ishrani. Dr Mongvi preporučuje konsultaciju s lekarom pre uzimanja suplemenata te dodaje da su preporučene dnevne doze gvožđa prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) sledeće:
- Muškarci od 19 do 50 godina: 8 miligrama,
- Žene od 19-50 godina: 18 miligrama,
- Osobe starije od 50 godina: 8 miligrama,
- Trudnice: 27 miligrama,
- Dojilje: 9 miligrama.
Gvožđe se može pronaći u namirnicama poput škampa, brokolija, jaja, piletine, proizvoda od pšenice, suvog grožđa i indijskog oraha.
Izvor: Danas
Foto: YouTube printscreen